Har du mottatt en betalingsoppfordring fra et inkassobyrå men har ikke penger til å betale, kan det være fristende å ta opp et forbrukslån for å komme ut av knipen. Dette er imidlertid en dårlig løsning som bare vil gjøre dine økonomiske problemer verre.
Det å ta opp ny gjeld for å betale ned gammel gjeld er et svært tydelig tegn på at din privatøkonomi er kjørt av sporet og at du må ta grep for å bedre situasjonen. Det hjelper lite å ta opp et forbrukslån for å betale ned inkassosakene dine, da du høyst sannsynlig ikke vil ha økonomi til å betjene forbrukslånet heller, slik at du risikerer at også dette går til inkasso, og da er du like langt, bortsett fra at du har pådratt deg en mengde ekstra gebyrer og rentekostnader på veien.
Hvorfor har regningen blitt sendt til inkasso?
Før du bestemmer deg for hva du bør gjøre, må du finne ut av hvorfor du har en eller flere ubetalte regninger som det nå er igangsatt inkasso på. Det er selvsagt fordi du ikke har betalt, men skyldes dette at du ikke har penger, eller er det mer på grunn av en generell rotete privatøkonomi der du ikke har oversikt? I de fleste tilfeller vil svaret nok være at det er en kombinasjon. Dårlig råd kombinert med manglende oversikt er den vanligste grunnen til at man får økonomiske problemer.
Skaff deg oversikt over økonomien din
Det aller viktigste du kan gjøre er å skaffe deg oversikt over din økonomi og gjelden din. Dette vil ikke bare hjelpe deg å finne en vei ut av problemene, det vil høyst sannsynlig også føles som en stor lettelse for deg, siden du plutselig får følelsen av å komme litt ovenpå og ta tilbake kontrollen. Det i seg selv kan gi deg akkurat det sparket bak du trenger, for å komme videre og legge de økonomiske problemene bak deg.
Hvis du har en del uåpnet post fra kreditorer og inkassoselskaper, bør du starte med å åpne denne og sortere alle brevene. Husk at det gjerne sendes ut flere brev på samme sak, så grupper brevene pr. sak. Heretter lager du en liste over alle du skylder penger, slik at du vet nøyaktig hvem og hvor mye du må betale.
Ta kontakt med inkassobyrået
Når du har fått oversikt over gjelden din, må du ta kontakt med inkassoselskapene. Det er forbundet med mye skam å innrømme at man ikke har styr på økonomien sin, men husk på at saksbehandleren du møter hos inkassobyrået jobber med dette hele tiden, og de er like interesserte i å komme til en løsning som det du er. Det beste er hvis du har laget et budsjett før du tar kontakt, slik at du vet hvor mye du greier å betale ned på inkassokravene hver måned. Hvis du sender budsjettet til saksbehandleren hos inkassofirmaet, vil denne personen få et mye bedre overblikk over din økonomiske situasjon, og det blir mye enklere for selskapet å foreslå en avdragsordning du faktisk kan leve med. Det dummeste du kan gjøre er å gå med på en nedbetalingsordning du ikke klarer å overholde. Har du først fått innvilget en avdragsløsning og siden bryter denne, er sjansen stor for at inkassobyrået ikke vil gi deg en ny sjanse, og da kan saken fort ende hos Namsmannen, noe som både koster deg mye ekstra i form av nye gebyrer, i tillegg til at det blir mye vanskeligere å komme seg ut av problemene.
Hvis du klarer å betale ned hele inkassokravet på fire avdrag eller mindre, har inkassobyrået ikke anledning til å kreve noe ekstra salær for dette, men forsinkelsesrenter vil selvsagt fortsatt påløpe på hele den utestående delen av kravet. Hvis avdragsordningen omfatter mer enn fire avdrag, kan inkassobyrået kreve deg for et fast gebyr på rett i overkanten av 1 000kr. For etablering og gjennomføring av nedbetalingsordningen.
Vokt deg for betalingsanmerkningene
Når først det er igangsatt inkasso på en ubetalt regning, er veien mye kortere til den dagen du får registrert en betalingsanmerkning. Dette kan få store konsekvenser for din privatøkonomi. Når du har pådratt deg en eller flere betalingsanmerkninger, mister du effektivt muligheten for å få innvilget nye lån. Dette gjør at du for eksempel vil ha store problemer med å refinansiere dine dyre forbrukslån (her er en side hvor du kan sammenligne lån). og du må dermed slite med en kostbar forbruksgjeld mye lengre enn du egentlig hadde trengt.
En betalingsanmerkning kan registreres 30 dager etter at det er tatt rettslige skritt i saken. Normal inkasso er ikke et rettslig skritt, så det at du har mottatt et inkassovarsel eller at inkassoprosessen er igangsatt, er ikke ensbetydende med at du får registrert en anmerkning. Med rettslige skritt menes at saken enten blir oversendt til forliksrådet for avgjørelse, eller at den sendes til Namsmannen slik at det kan avholdes en utleggsforretning. Om det er forliksrådet eller Namsmannen som får saken din, avhenger av sakstype og en del omstendigheter rundt saken. Hvis saken gjelder et misligholdt forbrukslån har du normalt signert et gjeldsbevis, og da kan saken sendes direkte til Namsmannen slik at det kan tas utlegg i lønnen din eller verdier du måtte ha.